גירושין הינם אירוע מורכב ורגיש, הן ברמה האישית והן ברמה המשפטית. מאחר ועסקינן בבני זוג נשואים אשר ניהלו ביניהם מערכת יחסית רגשית אינטימית וקרובה, ובמיוחד כאשר להם יש ילדים קטנים ורכוש, "פירוק החבילה" כרוך לעתים רבות בקשיים עקב אמוציות, כעסים, פחדים וחרדות מפני העתיד לבוא. ברמה המשפטית, החוק והפסיקה מסועפים וכוללים חוקים שונים הנגזרים מהדין הדתי ומהדין האזרחי. להסדרי הגירושין אליהם יגיעו הצדדים תהא השפעה רבת שנים על בני המשפחה.
במאמר זה נשפוך אור על הפתרון המשפטי סכסוכי ומאבקי גירושין ע"י הליך גישור גירושין, המאפשר לצדדים לפנות אל צד שלישי ניטראלי ומקצועי על-מנת לנסות ולסיים את הסכסוך בדרך מהירה, זולה וידידותית יחסית, במקום ניהול מאבקים ממושכים ויקרים בערכאות משפטיות.
מה זה גישור גירושין?
גישור גירושין מהווה כלי מומלץ להגעה להסכם גירושין, ללא צורך בתביעות משפטיות הכרוכות בזמן, כסף, אמוציות וכן הלאה. הרעיון הינו ששני בני הזוג פונים אל גורם מקצועי (רצוי עורך דין לגירושין), כדי לשבת עמו במהלך מספר פגישות ולפתור את המחלוקות בהסכמה הדדית, באופן הוגן ומכובד.
התפקיד של מגשר גירושין, כשמו כן הוא – להיות גשר בין הצדדים. הוא פועל למען גיבוש והגעה להסדר עם הסכמות הדדיות בדרך של ניהול תקשורת אישית, ישירה ואף חיובית ככל הניתן, על אף הפערים בעמדות והרצונות המנוגדים של שני בני הזוג. תוך כדי התהליך הוא גם ישתדל לעזור להם קודם-כל להבין את החוק והפסיקה ומה מקובל בנסיבות כמו שלהם, אילו התיק שלהם היה מגיע לערכאות משפטיות.
במרבית תיקי הגירושין, הפלטפורמה המשפטית והתוצאה הסופית הינם ברורים וידועים מראש באחוזי ודאות גבוהים לכל עורך-דין מנוסה בתחום, כאילו היה מונח בפניו צילום רנטגן של התיק. עיקר הבעיה נוצרת ברמה האישית והאמוציונאלית של בני הזוג, כלומר, במצב בו צד מסוים מנסה "למשוך" לכיוון שלו על חשבון הצד השני, לעתים תוך הצגת תנאים ודרישות בלתי סבירים.
הליך גישור גירושין כולל מספר פגישות של הצדדים עם המגשר, ובהסכמה ניתן במידת הצורך גם שכל צד ייפגש בנפרד עם המגשר. גישור גירושין הינו הליך חסוי – כלומר, כל מה שנאמר בו לא יוכל לשמש כראיה בערכאות אם הגישור לא יצלח. המגשר אינו שופט ואינו בורר ותפקידו אינו להחליט מי צודק, אלא להמליץ לצדדים על פתרונות ולסייע להם להגיע בעצמם לתוצאה הנכונה והמתאימה והוגנת עבורם, בהתאם לנסיבותיו של המקרה הספציפי.
בסיום ההליך, ובמידה והצדדים הגיעו להסכמות, יש לערוך הסכם גירושין מסודר, הכולל את כל ההסדרים הרלוונטיים. אחר כך יש לאשרו בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני, למען תוקפו המשפטי . זכרו: לא מספיק רק לחתום על ההסכם, אלא חובה לאשרו.
יתרונות של גישור גירושין
ניתן למנות מספר יתרונות בולטים של הליך גישור גירושין:
- מחיר: גישור גירושין הינו הליך זול באופן משמעותי לעומת ניהול מאבקים בבית משפט.
- זמן: גישור הינו הליך קצר יחסית ובתוך מספר שבועות ניתן לסיים את ההסכם.
- הוגנות: בהליך זה הצדדים עצמם מגיעים לפתרון שהם סבורים כי הינו הוגן וצודק עבורם, לעומת בית משפט שקובע החלטות באופן כפוי.
- גמישות: בהליך גישור גירושין ניתן לגבש הסכמות ספציפיות המתאימות לצדדים, לאישיותם, צורכיהם, אילוצי עבודתם, רצונותיהם, מטרותיהם וכן הלאה. לעומת זאת, בית המשפט מוגבל בפסיקותיו המוכתבות באופן קשיח יחסית על ידי החוק והפסיקות הקיימות.
- יציבות: הסטטיסטיקה מלמדת אותנו שהסכמי גירושין שהושגו בדרך של גישור הם יציבים לאורך זמן, שכן גובשו בהסכמה הדדית. לכן יש פחות מקרים שאחד הצדדים אינו מקיים את חלקו, או מנסה בעתיד "לפתוח" את ההסכם ולהתנער ממנו.
- גירושין ידידותיים: פתרון מכובד ובדרך של שלום, תמיד עדיף על מלחמה בה כולם, כולל הילדים, חוטפים ריקושטים המותירים צלקות וכעסים על פני שנים ארוכות, עקב מאבק משפטי עקוב מדם.
הנושאים עליהם דנים בגישור גירושין
הנושאים שעליהם דנים בהליך גישור גירושין לרוב יהיו:
- הסדרת הגט (הגירושין עצמם).
- משמורת ילדים קטינים (והסדרי ראיה וביקורים, חגים, חופשות, יציאה לחו"ל, וכן הלאה).
- תשלום דמי מזונות ילדים קטינים (כולל מדור, הוצאות רפואיות, חינוכיות, וכן הלאה).
- חלוקת הרכוש אותו צברו הצדדים (חשבונות בנק, חסכונות או חובות, רכב, דירה, זכויות סוציאליות, וכו').
- פתרונות זמניים עד לפירוד עצמו במהלך הגישור (שמירת סטאטוס-קוו שיאפשר חיים תקינים ככל הניתן עד להסכם הסופי).
- נושאים ספציפיים נוספים – משתנים ממקרה למקרה.
מאמר זה נכתב על-ידי עורך דין גירושין עמית ורד, בעלים משרד עורכי דין בוטיק, אשר נוסד בשנת 1998 וממוקם בראשון לציון.