לאחרונה פורסמה באתר גלובס כתבה מעניינת עם הכותרת הגרנדיוזית "לעקל את קופת הצ'קים מהחתונה", תוכנה של הכתבה מדבר על סרבני מזונות כרוניים אשר לא מותירים ברירה לגרושותיהם. אל עם זאת עולות המון שאלות בכל הנוגע לגירושין והאם בכלל ניתן לעקל צ'קים אלו.
הכתבה: https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000552947
בתור עורכת דין מומחית לענייני דיני משפחה מנסה עו"ד אביבית מוסקוביץ לשפוך מעט אור בנושא סרבני מזונות ולענות על שאלות וסוגיות מעניינות אשר עולות מן התקדים הנ"ל.
להלן השאלות והתשובות מאת עו"ד אביבית מוסקוביץ:
1. כיצד מבחינה טכנית מצליח אדם להתחמק 11 שנים מתשלום מזונות לילדיו?
אכן מדובר במקרה לא פשוט במסגרתו אדם התחמק ממזונות ילדיו במשך 11 שנים תמימות. יתכן וגרושתו של אותו אדם לא פעלה נגדו למן ההתחלה, עת חדל לשלם אלא, רק בחלוף תקופה ארוכה, כך שבפועל איננו משלם 11 שנים, אך הנסיון לגבות את הכסף הינו בפרק זמן קצר יותר.
מעבר לכך, יתכן ומדובר באדם אשר הינו נטול נכסים ומשתכר ללא תלוש מסודר, דבר שבהכרח מקשה על יכולת גביית המזונות.
במצב כזה בהחלט ישנן לא מעט סנקציות שניתן לבקש כנגד אותו אדם, כמו עיכוב יציאתו מן הארץ, מאסר ועוד. אמנם הסנקציות הללו אין בהן כדי להוות תחליף למזונות אך בהחלט יתכן שתחת הלחץ שייצרו על החייב הוא ישלם את חובו כולו או מקצתו.
2. למעשה הצ'קים של החתונה לא שייכים רק לבעל אלא גם לאשתו (הנוכחית), כיצד ניתן לעקל אותם?
שהרי היא לא חייבת כלום לאף אחד השקים אשר עוקלו בחתונה שייכים בוודאי הן לבעל והן לאשתו הטרייה ובמידה ואכן הוטל עיקול על חלקה הרי שבמידה ותבקש לבטלו סביר להניח שגם יבוטל שהרי היא איננה בעלת החוב וכמו כן החוב נצבר טרם נישאו.
3. מה את מציעה לנשים לעשות כאשר הבעל לשעבר מסרב לשלם מזונות?
אני מציעה לאשה אשר בעלה מסרב לשלם את המזונות, תחילה לנסות ולהידבר עמו ברוח טובה שהרי תמיד קיים סיכוי לפתור בדרך זו את הבעיה. במידה והדברות ברוח חיובית לא מועילה הרי שהדרך פתוחה בפניי אותה האשה לפנות למוסד לביטוח לאומי לקבל מהם את המזונות (לא תמיד ניתן לקבל את סכום המזונות המלא, תלוי בגובה השתכרות האשה) לחילופין ו או במקביל לפנות ללשכת ההוצאה לפועל לעניין גביית החוב כולו או את ההפרש אותם לא ניתן לגבות דרך ביטוח לאומי.