מקבץ טיפים למתגרשת מאת עו"ד אביבית מוסקוביץ', מומחית דיני משפחה ולהליכי גירושין.
1. שמור/י על חשאיות – לשמירה על חשאיות חשיבות מכרעת בהליך גירושין. הליך הגירושין הינו הליך קשה מבחינה רגשית ולכן הצורך הראשוני של הצדדים הינו לשתף את הסובבים אותם. למרות כל זאת, יש להימנע מלחשוף צעדייך לסביבה הקרובה ובמיוחד באם טרם פנית לקבלת ייעוץ משפטי אצל עו"ד המתמחה בגירושין.
אותם המקשיבים עלולים במכוון או שלא במכוון לספר לבן/בת הזוג על הצעדים המשפטיים המתוכננים ובכך לסכל את אפקט ההפתעה ואת היתרון היחסי בהליך הגירושין. לעולם לא תוכל/י לדעת באמת מי מחבריך מצדד בך ומי בבן/בת זוגך.
שמירה על חשאיות בעניין צעדייך הכרחית גם בעת שיחות המתקיימות בטלפון ו/או באינטרנט. יתכן שבן/בת זוגך התקין/נה מכשיר הקלטה על הטלפון בבית, על הטלפון הנייד שלך וגם על המחשב. בנוסף, תהא/י מודע/ת לכך כי יתכן ובן/בת זוגך נושא/ת על גופו/ה מכשיר הקלטה על מנת להקליט עימך שיחות אשר יהוו ראיות בערכאות המשפטיות, כגון הודאה של אשה שבגדה בגבר.
2. בדוק/בדקי את זכויותיך ואת מצבך המשפטי – בין אם ברצונך להתחיל בהליך גירושין ובין אם נגררת אליו, מומלץ להיוועץ בעורך דין המתמחה בגירושין על מנת לקבל תמונה מלאה לגבי זכויותיך וחובותיך כלפי בן/בת זוגך וילדיך וכן לצורך בניית אסטרטגיה שתוביל אותך לניצחון.
אל תקל/י ראש בעניין שכן המדובר בהליכים מכריעים וחשובים בחייך וייעוץ משפטי בתחילת ההליך יכול למזער נזקים ולחסוך כסף רב בהמשך.
3. אם את/ה חושש/ת כי בן/ת זוגך עומד/ת להגיש נגדך תביעה – עשה/י כל מאמץ להקדים אותו/ה – בניהול הליך גירושין חשוב להימצא תמיד עם היד על הדופק. הקדמת בן/בת זוגך בפניה לערכאה המשפטית, המשרתת את מטרותייך, תקנה לך ראשוניות במסגרת "מירוץ הסמכויות", המתקיים בין בית הדין הרבני לביהמ"ש לענייני משפחה ותאפשר לך לנהל ולהוביל את התביעה בערכאה בה בחרת.
בכל מקרה היוועץ/י בעו"ד המתמחה בענייני גירושין על מנת לזכות "במרוץ הסמכויות" שכן הדעה הרווחת לפיה בכל מקרה עדיף לאשה לתבוע בביהמ"ש למשפחה ולגבר בביה"ד הרבני אינה נכונה בכל המקרים.
4. הכנה ואיסוף ראיות – איסוף חומר רקע וגיבוש תשתית ראייתית, הנסמכת על השגת מידע וצילום מסמכים, אשר מעידים הן על על רכוש וזכויות המצויים בידי הצד השני, הן על בגידה ו/או התעללות נפשית או גופנית יסייעו לך לתמוך בטיעונך ולהשיג עדיפות בסוגיות עקרוניות בתיק גירושין.
אסוף/פי כל מידע אפשרי על מצב הנכסים שלכם ושל בן/בת זוגכם, וכן בכל הנוגע להכנסותיו/ה. עם גילוי הרצון להתגרש, מסמכים מהותיים עלולים להיעלם באורח פלא.
5. יש לזכור כי בגירושין – כל מקרה הוא לגופו – מכרים, קרובים או חברים אשר התנסו בעבר בהליך גירושין ינסו תמיד להעניק לך עצות המבוססות על ניסיונם האישי עת היו מעורבים בסכסוך גירושין. לרוב המדובר בעצות שאינן מתאימות לנסיבות המסוימות של המקרה שלך. נקיטת פעולה כלשהי בהתבסס על עצות אלו של "יודעי דבר" עלול לגרום לך נזק בלתי הפיך ולשבש את ניהול אסטרטגיית הגירושין הפרטית שלך ועל כן יש להישמר מעצות שכאלו הגם שהינן מאנשים אשר רוצים בטובתך. זכור/י, כל מקרה שונה ולכל משפחה נתונים עובדתיים שונים.
6. אל תאפשר/י הגדלת יתרת חובה בחשבון המשותף בכוונה תחילה – לרוב החוב בחשבון הבנק המשותף יחולק בין שני בני הזוג מעצם היותם בעלי החשבון.
במידה והינך חש/ה כי את/ה ניצב בפני הליך גירושין, בדוק/י האם יש הוצאות חריגות בחשבון הבנק המשותף ו/או בכרטיסי האשראי ובמידה והינך נוכח/ת כי אכן כך הדבר, ניתן לפנות לבנק ולתת הוראה חד צדדית כי כל חיוב בחשבון יבוצע רק בהסכמת שני בעלי החשבון. בדרך זו את/ה עשוי/ה למנוע הסתבכות כספית ומלכודות שיתכן שהצד השני טומן ואשר לעיתים מטרתו להראות רמת חיים גבוהה ובכך לזכות במזונות גבוהים ו/או ליטול כספים במטרה להשתמש למטרותיו הפסולות ועוד.
7. שים/מי חפצי ערך במקום בטוח על מנת למנוע מבן/בת זוגך להעלימם – בהליך גירושין עלולים להיעלם בדרך פלא חפצים יקרי ערך מבחינה כלכלית ורגשית (כגון תכשיטים יקרי ערך, מזכרות, תמונות בעלי ערך רגשי רב). על מנת להימנע ממצב זה הקפיד/י לשים את חפצייך יקרי הערך, במקום מבטחים בו לא ימצאו ע"י בן/בת זוגך.
8. אל תערב/י את ילדיך בהליך הגירושין – עליך לזכור כי המשבר הינו בינך לבן/בת זוגך בלבד. לכן, ככל שהילדים יהיו רחוקים ממוקד העימות בינך לבין בן/בת זוגך כך הנזק שייגרם להם יהיה קטן יותר. מומלץ כי דווקא בתקופה קשה זו של הליך הגירושין תהא/י קשוב/ה לילדים ותשקיע/י בהם זמן ותמיכה רגשית ולא תשתמש/י בהם ככלי ניגוח בבן/בת הזוג.
זכרו שאתם מבוגרים ואישיותכם כבר התעצבה, שלא כמו ילדיכם אשר יתכן כי עדיין רכים בשנים.
9. ערוך/כי צוואה בה תקבע/י מי ירש את רכושך – כל עוד בני זוג נשואים, יורש/ת בן/בת הזוג הנותר מחצית מכל רכושם, עפ"י חוק, אלא אם כן קבעתם אחרת בצוואה. על כן, ועל מנת שלא לקחת סיכון, מומלץ לערוך צוואה בה יקבע למי תרצה/י להוריש רכושך.
10. אין לנקוט באלימות מכל סוג שהוא – למרות שהליך הגירושין הינו הליך קשה מבחינה רגשית, אסור לנקוט באלימות נגד בן/בת הזוג השני. אלימות עלולה להוביל להרחקתו של בן הזוג האלים מבית המגורים ואף לגרום להעמדתו לדין פלילי. לכן נהג/י באיפוק ובשליטה עצמית על מנת לעבור את הליך הגירושין בשלום.