לאחרונה פורסמה כתבה באתר גלובס על פיה אישה דורשת מבעלה תשלום דמי מזונות למרות שהילדים גרים אצל האב, סיטואציה מוזרה ואף מורכבת במקצת. עו"ד אביבית מוסקוביץ' – מומחית גם לעינייני גירושין וגם לעניין דיני משפחה מתייחסת לכתבה ועונה על שאלות חשובות הנוגעות לגרושים עם ילדים.
1. הרי המזונות מוענקים לילדים ולא לאישה, מה העילה שבגינה יכולה האישה לתבוע דבר כזה? א. המזונות מוענקים ליילדים, אך במידה ולא משולמים הרי שמקום ביצוע פסק הדין הוא לשכת ההוצאה לפועל. כלומר כל עוד האם אוחזת ביידיה פסק דין תקף הרי שלשכת ההוצאה לפועל תבצע אותו מבלי להתחשב בכך שהיילדים אינם גרים אצל האם. את פסק הדין יש לבטל בבית המשפט ורק כך תעצר הגבייה על ידי האם.
2. מה עושים במקרים שהבעל, מסיבות שאינן תלויות בו (משכורת נמוכה למשל), אינו עומד בדמי המזונות? ב. אם האב לא עומד בתשלום המזונות עליו להגיש תביעה להפחתת מזונות . יש ליזכור שרק במידה והאב יוכיח שינוי נסיבות מהותי של מצבו ( כך קובעת הפסיקה ) יופחתו המזונות.
3. האם תשלום דמי מזונות זהו דבר שיכול להתבטל עפ"י בקשה מפורשת של הילדים? (אם יצאו לעבוד למשל). ג. כל עוד הילדים הינם קטינים , מבחינה חוקית ההורים הם האפוטרופסים שלהם והם שמקבלים החלטות עבורם. ילד לא יכול לתת הוראה שכזו. יש ליזכור שהיות וילדים הם ברי השפעה הרי שלו היתה אפשרות חוקית כזו לצערנו הורים רבים היו משתמשים ביילדיהם ככלי ניגוח בהורה השני.
4. האם יכול בית המשפט לפסוק משמורת לאחר מהצדדים (הגרושים) ללא הסכמתם של הילדים לכך? ד. בית המשפט בהחלט יכול לפסוק משמורת ללא הסכמת הילדים. בית המשפט נוהג להזמין תסקיר סעד מלשכת הרווחה בטרם החלטה על המשמורת וכך מחליט היכן תהיה המשמורת. לשכת הרווחה בוחנת את טובת הילד וכך מגיעים להחלטות.
כמובן ככל שילד מבוגר יותר יטו לקבל יותר את דעתו ולהתחשב בה, אך לבית המשפט שיקול דעת בלתי תלוי בילד.